Το ''Λαϊνάκι'' δεν είναι ένα μοντέρνο μυθιστόρημα. Δεν φτιάχτηκε για όσους λατρεύουν να σημειώνουν με κίτρινο φωσφοριζέ stabilο αποφθέγματα και...
Ακριβώς το τέλος του κόσμου (2016)
Θα ξεκινήσω με αυτή εδώ γιατί μόνο που μου έρχονται πλάνα στο μυαλό βουρκώνω και θέλω να ξεμπερδεύω. Ο 35χρονος συγγραφέας Louis επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια που έχει να δει την οικογένεια του, στο πατρικό του για να τους ανακοινώσει πως θα πεθάνει. Η αρρώστια του δεν αναφέρεται ποτέ αλλά δεδομένου πως η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο θεατρικό έργο -βασισμένο με τη σειρά του στη ζωή του- του Jean-Luc Lagarce, ξέρουμε πως είναι το HIV. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες των παθογενειών της οικογένειας που τον ανάγκασαν να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του με τη σκηνοθετική ματιά του Xavier Dolan (που μόλις έμαθα πως είμαστε συνομήλικοι και ένα σοκ το έπαθα) να με κάνει να πατάω pause για να συνέλθω από την ένταση, να πάρω αναπνοή και να σταματήσω να κλαίω σαν πεντάχρονο. Σημείωσε πως αυτό δεν το έχω πάθει ΠΟΤΕ με ταινία. Ναι, ξέρω. Ανέβασα πολύ τις προσδοκίες σου και αυτό συνήθως δεν είναι καλό αλλά τι να κάνω; Είναι αριστούργημα!
Μόνοι στο Παρίσι (2019)
Francois Civil, Παρίσι και ρομάντζο. Δεν ήθελα κάτι άλλο για να πατήσω play. Ο Ρέμι και η Μελανί υποφέρουν από κατάθλιψη, μένουν δίπλα αλλά δεν γνωρίζονται. Εκείνος εργάτης σε εργοστάσιο, εκείνη σε ερευνητική ομάδα φαρμακευτικής. Βασικά δεν παίρνω και όρκο για τα επαγγέλματα τους αλλά κράτα μόνο στο ότι ανήκουν στην ουσία σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Τώρα θα με ρωτήσεις και με το δίκιο σου, ειδικά αν ανήκεις σε όσους δεν είναι fan των αισθηματικών ταινιών, σε τι διαφέρει αυτή από τις άλλες. Σχεδόν στα πάντα. Στον ρεαλισμό, στην κινηματογραφική κλιμακούμενη διείσδυση στον ψυχολογικό τους κόσμο, στην φωτογραφία και κυρίως στο ότι τελικά είναι μια κοινωνική ταινία περισσότερο με την υπόσχεση ρομάντζου παρά για τον ίδιο τον έρωτα.
Οι χτύποι της καρδιάς μου (2018)
1993. Ο 35χρονος συγγραφέας Ζακ συναντά σε ένα επαγγελματικό ταξίδι σε μια επαρχιακή κοντινή πόλη τον ενθουσιώδη 22χρονο Αρτίρ. Σε μια λάθος χρονικά στιγμή, μιας και ο πρώτος παλεύει με τον HIV, παρακολουθούμε μια μόνιμη αντιπαραβολή της ζωής με την αρρώστια. της ανεμελιάς με το στρες ''Γιατί πρέπει να είσαι από αυτά τα αγόρια που περπατούν στον δρόμο σφυρίζοντας;'', του μακρύ χρόνου στον ορίζοντα με τον χρόνο όλο που λιγοστεύει, της νιότης που έρχεται με αυτής που φεύγει. Λάτρεψα τον τρόπο γνωριμίας τους, το ότι χρησιμοποιούσαν πληθυντικό στα πρώτα ραντεβού τους χρωματίζοντας έτσι τις στιγμές τους με έναν ρομαντισμό άλλης εποχής, άγνωστο σ' εμένα, την αναφορά στον Herve Guibert, το ιδανικό για την ιστορία τέλος και κυρίως το ότι σ' αφήνει παρά τα θέματα που αγγίζει με μια γλυκιά επίγευση.
400 χτυπήματα (1959)
Παιδιά μη γκρινιάζετε. Μ' αρέσει ο γαλλικός κινηματογράφος, τι να κάνουμε; Τα 400 χτυπήματα είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός ατίθασου πιτσιρικά που εναντιώνεται σε δασκάλους, γονείς, κοινωνία. Πρόκειται για την πρώτη ταινία του Francois Truffaut (ενός κορυφαίου σκηνοθέτη που αν ζούσε την εποχή του #metoo θα βρισκόταν ήδη στη φυλακή) από μια σειρά ταινιών με πρωταγωνιστή τον Antoine σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Είδα μερικές, δεν με κέρδισαν το ίδιο. Μόνιμο highlight η εικόνα του μεταπολεμικού Παρισιού. Αν σου άρεσε το βιβλίο ''Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων'' του Jean-Michel Guenassia, θα μαγευτείς.
Ο λιποτάκτης (1988)
Δες την ολόκληρη εδώ.