Έχω ενθουσιαστεί με τις κυκλοφορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο. Από την στιγμή που τους ακολούθησα στο instagram δεν προλαβαίνω να προσθέτω τίτλους στην λίστα των βιβλίων που θέλω να αγοράσω. Υπάρχει ένας ελκυστικός συνδυασμός ανάμεσα στις ιστορίες και την αισθητική των εξώφυλλων, που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και με ωθεί να επισκέπτομαι συχνά την ιστοσελίδα τους για να μαθαίνω τι καινούργιο ετοιμάζουν. Επειδή λοιπόν έρχονται γιορτές και για να είσαι εδώ θα συμφωνείς φαντάζομαι στο ότι δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα βιβλίο, είπα να γράψω ένα άρθρο με τα δέκα βιβλία τους που πεθαίνω να δω στη βιβλιοθήκη μου. Έτσι, σαν ένα ''ευχαριστώ'' για τα 30 τους χρόνια παρουσία τους στην αγορά, που συμπληρώνονται φέτος.
1) Douglas Stuart - Ο νεαρός Μάνγκο
Αυτό το βιβλίο το έβλεπα παντού, μήνες πριν το μεταφράσουν στα ελληνικά οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Θες το δυνατό εξώφυλλο με δυο αγόρια να φιλιούνται παθιασμένα (στην αγγλική έκδοση), θες η φασούλα που πέφτουμε λίγο πολύ όλοι όταν διαφημίζεται κάτι έντονα, ''Μα για να το διαβάζουν τόσοι πολλοί, θα 'ναι εξαιρετικό'', με έκανε να πετάω από την χαρά μου όταν είδα σε στόρι bookstagrammer πως επιτέλους έρχεται στην χώρα μας. Όταν έμαθα πως βασίζεται και σε βιώματα λίγο πολύ του συγγραφέα, δεν ήθελα και πολύ να αναζητήσω συνεντεύξεις του στο YouTube. Η οικειότητα που μου έβγαλε το βλέμμα του και ο τρόπος που μιλούσε έδωσαν έξτρα πόντους ώστε να το βάλω σε προτεραιότητα.
2) Άλκη Ζέη - Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο
3) Carsten Henn - Ο ταχυδρόμος των βιβλίων
4) Νίκος Βατόπουλος - Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα : 1934 -1944
5 ) Πέτρος Τατσόπουλος - Το όπιο του λαού (Μια ανορθόδοξη προσέγγιση)
6 ) Γιώργος Συμπάρδης - Πλατεία Κλαυθμώνος
7) Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Η φόνισσα
Η επανέκδοση του θρυλικού μυθιστορήματος του Παπαδιαμάντη ''Η φόνισσα'' με σκληρόδετο εξώφυλλο, και μάλιστα η πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε σε βιβλίο για πρώτη φορά το 1912. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το τι πραγματεύεται αλλά σκοπεύω να το αφήσω έτσι - κάτι που δεν έχω ξανατολμήσει - και να το ανακαλύψω όταν αγοράσω το βιβλίο. Έχω την αίσθηση μιας και πρόκειται για την πρώτη έκδοση πως θα 'ναι γραμμένο στην καθαρεύουσα, κάτι που το κάνει στα μάτια μου ακόμα πιο γοητευτικό. Με κάνω ήδη εικόνα να φεύγω αγκαλιά του από το βιβλιοπωλείο και να μπαίνω περιχαρής στον κινηματογράφο για να δω την ομώνυμη ταινία, για την οποία έχω ακούσει τα καλύτερα.
8) Andre Aciman - Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου
Γίνεται ένα μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε μόλις το 2007, να κατατάσσεται στην κατηγορία ''Κλασσικά Βιβλία''; Ω ναι! Φτάνει να έχει όλα εκείνα τα συστατικά που φλερτάρουν με αυτό που αποκαλούμε, έτσι αόριστα, ψυχή. Ανήκω σε εκείνους που έχουν δει μόνο την ταινία και που πίστευα για καιρό πως δεν έχει τίποτα να προσθέσει η έντυπη μορφή σε ένα τόσο αριστουργηματικό έργο τέχνης. Διαβάζοντας όμως άπειρες κριτικές που εκθείαζαν τις περιγραφές τοπίων και συναισθημάτων, ανάγοντας το κάπως - ας μου επιτραπεί - σε ένα υψηλότερο επίπεδο ανάλυσης, πείστηκα να βουτήξω άλλη μια φορά σ' αυτές τις λίμνες της ιταλικής επαρχίας του '80. Άλλωστε, δυστυχώς, δεν έχουμε και πολλά queer βιβλία μεταφρασμένα στα ελληνικά που να εστιάζουν στο ρομάντζο και όχι στην ομοφοβία.
9) Oscar Wilde - Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι
Εντάξει, νιώθω λίγη ντροπή που δεν έχω διαβάσει τίποτα από Oscar Wilde. Προς υπεράσπιση μου όμως γι' αυτό ευθύνεται μια άθλια θεατρική παράσταση που είδα βασισμένη στο συγκεκριμένο βιβλίο όπως και μια ταινία για τη ζωή του διάσημου διανοούμενου που τον παρουσίαζε σαν έναν περίεργο, θα 'λεγα λίγο αλλοπαρμένου μεσήλικα, χωρίς να εστιάζει στις αρετές του. Σε ένα γενικό πλαίσιο πάντα, δεν θεωρώ απαραίτητα την διάρκεια στον χρόνο δείγμα ποιότητας. Είναι κοινό μυστικό πως πολλοί ευνοήθηκαν από την εποχή τους όπως επίσης πως τα κριτήρια ενός κοινού, μόνο αξιοκρατικά δεν είναι. Όμως θέλω με αφορμή αυτή την επανέκδοση να τον διαβάσω για να καταλάβω τον λόγο που θεωρείται τόσο σπουδαίος και κυρίως αν το ταλέντο του στην γραφή είναι τόσο μεγάλο ώστε να υπερβαίνει την πιθανότητα να ακούγεται πια παρωχημένος.
10) D. H. Lawrence - Γιοι και Εραστές
Ας μου επιτραπεί ο αυθορμητισμός αλλά όταν έμαθα με τι έχει να κάνει αυτό το βιβλίο φώναξα ''Πολύ καυτό θέμα''. Αν και είδε πρώτη φορά το φως των βιβλιοπωλείων το 1913, το σχεδόν αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Lawrence πραγματεύεται κάτι σταθερό, αρχέγονο, κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ, εκτός αν υπάρξει στο μέλλον κάποια εποχή όπου οι πολιτείες θα νομοθετήσουν ως υποχρεωτική την ψυχανάλυση από την παιδική ηλικία. Τους οικογενειακούς δεσμούς, την βιασμένη πια έννοια της αγάπης και την κτητικότητα που απορρέει μέσα και ταυτόχρονα έξω από αυτή. Αν και κάπως μακριά από το είδος των βιβλίων που με ενδιαφέρουν, κάτι μου λέει πως δεν θα θέλω να το αφήσω.
Μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα των Εκδόσεων Μεταίχμιο εδώ. Καλές αγορές !